Zdrowie

Katarzyna Rydzewska
17 maja 2023

Kiełki na chandrę, odporność i piękną cerę. Te ze słonecznika są bogate w witaminę D

Kiełki rzodkiewki (fot. Pixabay) Kiełki rzodkiewki (fot. Pixabay)

Jemy oczami, a nic nie wygląda ładniej niż kiełki rzodkiewki czy słonecznika na kanapce. Wyglądają i są wartościowe, bo to bank witamin i antyoksydanty, które wymiatają z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne m.in. za choroby i starzenie się.

Kiełki powinny znaleźć się w naszej w diecie nie tylko, gdy za oknem pochmurno i zimno, ale przez cały rok.

Już 5 tys. lat temu Chińczycy poznali się na ich dobroczynnych właściwościach, uznając je jako cudowny lek. Szybko też doceniono ich walory smakowe, dlatego na stałe zadomowiły się w kuchniach Dalekiego Wschodu.

Dlaczego jemy kiełki, a nie nasiona

Rośliny magazynują w nasionach zapasy witamin, minerałów, białka, by przekazać je następnemu pokoleniu. Jednak jedzenie nasion to nie to samo co spożywanie świeżych kiełków.

Składników zgromadzonych w nasionach nie jesteśmy w stanie odpowiednio wykorzystać. Dopiero podczas kiełkowania uaktywniają się w nich enzymy, które przetwarzają substancje odżywcze w łatwo przyswajalne składniki dla naszego organizmu.

- W kiełkach jest wszystko co najlepsze i to w gigantycznych dawkach - mówi dietetyczka Małgorzata Wojdyło. - Są skarbnicą witamin z grupy B, witaminy C, D, E, K, PP oraz żelaza, fosforu, wapnia, magnezu, potasu, cynku, jodu, manganu, miedzi, litu, selenu. Dużo w nich beta-karotenu, wartościowego białka oraz kwasów omega-3 - dodaje.

Pół szklanki kiełków lucerny zawiera tyle witaminy C, co 6 szklanek soku pomarańczowego. A 3 łyżki stołowe kiełków pszenicy mają więcej błonnika niż kromka ciemnego pieczywa.

- Na dodatek dostarczają niewiele kalorii i nie mają właściwości wzdymających - dodaje Wojdyło.

W kiełkach jest wszystko co najlepsze i to w gigantycznych dawkach (fot. Pixabay)

To nie koniec ich dobroczynnych właściwości.

- Chronią nas przed szkodliwym wpływem wolnych rodników - mówi dietetyczka. - Hamują tworzenie się ich w organizmie i unieszkodliwiają działanie tych, które wchłaniamy z otoczenia. Obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają miażdżycy i nowotworom oraz regulują trawienie.

Doskonale wpływają na cerę, włosy, paznokcie i zęby oraz wzmacniają kości. Regenerują i odmładzają organizm, poprawiają odporność, uzupełniają niedobór witamin i minerałów. Jednym słowem są świetne na chandrę, bo zapewniają nam dobre samopoczucie - dodaje.

Lucerna, rzeżucha, rzodkiewka

Najpopularniejsza jest lucerna. - Wzmacnia mięśnie, kości, zęby, wspomaga leczenie dolegliwości reumatycznych - tłumaczy Wojdyło. - Kiełki lucerny są lekko cierpkie z orzechowym posmakiem - dodaje.

Dużą popularnością cieszy się też rzeżucha.

- Orzeźwia, pobudza przemianę materii, poprawia pracę nerek, łagodzi bóle stawów - mówi Wojdyło. - Kiełki zaleca się do kuracji oczyszczających. Rzeżucha ma charakterystyczny ostry smak i zapach, który znakomicie harmonizuje z sałatkami, twarogiem i potrawami warzywnymi - dodaje.

Kiełki rzodkiewki mają właściwości przeciwzapalne, odkażające, oczyszczające i moczopędne.

- Hamują rozwój bakterii i drożdży - wylicza dietetyczka. - Łagodzą dolegliwości wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz infekcje górnych dróg oddechowych. Już kilka kiełków rzodkiewki nadaje potrawie ostry smak i aromat - dodaje.

Regenerują i odmładzają organizm, poprawiają odporność, uzupełniają niedobór witamin i minerałów (fot. Pixabay)

Słonecznik to super food

Nie można też zapomnieć o słoneczniku. - Zawiera dużo wapnia i fosforu, dlatego jest polecany dla osób, chcących wzmocnić swoje kości oraz zęby - mówi dietetyczka.

- Te dwie niezwykle ważne substancje mineralne odpowiadają też za prawidłowy poziom żelaza we krwi. Kiełki słonecznika są również bogate w witaminę D, która rzadko występuje w jakichkolwiek warzywach. To prawdziwy superfood i świetne uzupełnienie diety wegetarian - dodaje.
W naszym kiełkowym menu nie może też zabraknąć fasoli mung.

- Zawiera dużo białka, które jest łatwo przyswajalne, dlatego może ona być ważnym składnikiem diety wegetariańskiej i wegańskiej, kobiet w ciąży oraz sportowców. To także dobre źródło błonnika, który reguluje pracę jelit i wspomaga odchudzanie. Skutecznie wspiera układ nerwowy, wspomaga w stanach rozdrażnienia i w okresach długotrwałego stresu.

Dzięki obecności witaminy K przyczynia się natomiast do wzmocnienia naczyń krwionośnych i pomaga przy problemach z krzepnięciem krwi. Ma niski indeks glikemiczny i jest polecana osobom chorym na cukrzycę. Z jej dobroczynnych właściwości skorzystają też osoby, które są osłabione lub mają problemy z wątrobą i układem pokarmowym - dodaje Wojdyło.

Fasola mung zawiera także roślinne substancje bioaktywne, które mają działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, może być elementem profilaktyki chorób nowotworowych, a także spowalniać procesy starzeniowe w organizmie.

Soja dla kobiet w okresie menopauzy

Brokuł jest zdrowy jako dojrzałe warzywo, ale jego kiełki mają jeszcze więcej składników odżywczych. - Są dobrym źródłem witamin i minerałów - tłumaczy Wojdyło. - Zawierają sporo cennych związków takich jak sulforafan, glukozynolany, izotiocyjaniany, które mają działanie antynowotworowe, przeciwzapalne i antybakteryjne.

Gotowe kiełki można kupić w sklepie, ale równie dobrze możemy je sami wyhodować (fot. Pixabay)

Zawarte w kiełkach brokułu substancje wpływają korzystnie na ochronę żołądka. Utrzymują pod kontrolą liczbę bakterii helicobacter pylori, dzięki czemu zmniejszają ryzyko zachorowania na zapalenie żołądka, wrzody czy raka tego narządu - dodaje.
Mają dość intensywny, lekko pikantny smak.

Kiełki soi szczególną popularnością cieszą się w Korei, gdzie uprawia się je na szeroką skalę i sprzedaje na kilogramy w sklepach i na rynkach.

- W kiełkach znajdują się pokaźne ilości izoflawonów, które mają ochronny wpływ na serce, redukują oznaki menopauzy, przeciwdziałają niektórym rodzajom nowotworów oraz osteoporozie - tłumaczy dietetyczka.

- Wykazują zdolność obniżania poziomu cholesterolu i glukozy we krwi, a ponadto działają korzystnie na funkcjonowanie nerek. Szczególnie poleca się je kobietom w wieku menopauzalnym oraz osobom otyłym zagrożonym chorobami układu krążenia oraz rakiem - dodaje.

Dużo właściwości zdrowotnych mają też kiełki zbóż - pszenicy, owsa, żyta, jęczmienia oraz buraka.

Jak wyhodować kiełki?

Gotowe kiełki można kupić w sklepie, ale równie dobrze możemy je sami wyhodować.

Nasiona dostaniemy w sklepie ze zdrową żywnością albo w supermarketach w takim dziale.

Wybór jest szeroki i zależy od naszych upodobań smakowych. Na początek warto skorzystać z gotowych mieszanek nasion, by zapoznać się z ich smakiem, a potem wybrać ulubiony.

Jednym z elementów niezbędnych do uprawy kiełków jest naczynie – pojemnik, w którym będą mogły bez przeszkód się rozwijać. Można do tego wykorzystać słoik, talerz, sito, worek lniany, ale najwygodniejsze są kiełkownice.

Trzeba pamiętać o codziennym podlewaniu nasion, odprowadzaniu nadmiaru wody i zapewnieniu im dostępu powietrza. - Trzeba bardzo uważać, żeby nie przedobrzyć z nadmiarem wody, bo wtedy wejdzie w kiełki pleśń i nie będą one nadawały się do jedzenia - podpowiada Małgorzata Wojdyło.

Kiełki w zależności od gatunku rosną 4-7 dni. - Możemy je spożyć od razu po dokładnym przepłukaniu, albo schować do lodówki na kolejny tydzień - radzi dietetyczka.

Co można zrobić z kiełków?

- Świetnie nadają się jako dodatek do kanapek, ale również mogą być wyśmienitym dodatkiem do sałatek - mówi Wojdyło. - Trzeba tylko pamiętać, że najdelikatniejsze są kiełki lucerny, burak ma lekko słodkawy smak. Natomiast kiełki rzodkiewki i rzeżuchy są mocno pikantne - dodaje.

PRZEPISY NA POTRAWY Z KIEŁKAMI

Lassi z kiełkami lucerny

  • 1 l jogurtu
  • szczypta curry
  • sól
  • 4 łyżki posiekanych kiełków lucerny (lub rzeżuchy) plus 1 łyżka do dekoracji

Mieszamy jogurt z curry, solą i 2 łyżkami posiekanych kiełków. Wlewamy do szklanek do połowy wysokości, wsypujemy resztę kiełków, wlewamy resztę jogurtu, a wierzch dekorujemy kiełkami.

Cztery fasole

  • 1/2 szklanki suchej czerwonej lub nakrapianej fasoli
  • 1 szklanka (może być mrożony) bobu
  • 1/2 szklanki suchej czarnej fasoli
  • 1 szklanka żółtej fasolki szparagowej pociętej na 3-cm kawałki
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 szklanki kiełków rzeżuchy lub brokułu
  • 1/2 szklanki kiełków słonecznika
Sos:
  • 100 ml oliwy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz

Przez noc moczymy suche fasole, potem gotujemy je do miękkości około 45 minut. Możemy też użyć fasoli w puszce (należy wziąć jej wtedy dwa razy więcej). Gotujemy bób i żółtą fasolkę. Wszystkie fasole mieszamy razem, dodajemy pokrojoną w półksiężyce cebulę i kiełki. W oddzielnej miseczce przyrządzamy sos. Mieszamy oliwę z octem i miodem, przyprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy sałatkę i mieszamy.

Sałatka z kiełkami z selerem

  • 1 długi ogórek
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • puszka kukurydzy (po odsączeniu około 200 g)
  • 2 szklanki ulubionych kiełków (np. brokuł i rzodkiewka)
  • 2-3 łyżki majonezu ( lub jogurtu typu greckiego)
  • sól i pieprz

Ogórka umyć i pokroić w półplasterki. Rzodkiewkę umyć, pokroić w półplasterki.

Tak samo łodygi selera. Jajka obrać i pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać, a kukurydzę odsączyć z zalewy.

Kiełki, ogórka, rzodkiewki, seler, jajka, cebulę i kukurydzę przełożyć do miski, dodać majonez lub jogurt, sól i pieprz. Całość wymieszać.

Sałatka z kiełkami z sałatą i migdałami

  • Kiełki słonecznika
  • 4 jajka
  • 1/3 główki sałaty lodowej
  • pęczek rzodkiewki
  • 50 g kiełków słonecznika
  • 50 g płatków migdałów

Sos koperkowy:

  • 200 g gęstej śmietany 12 lub 18 proc. z kubka lub jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 4 łyżki posiekanego koperku

Jajka ugotować na twardo. Pokroić na ćwiartki. Sałatę umyć, osuszyć, pokroić, włożyć do szerokiej salaterki lub do dużego talerza. Ułożyć pokrojone na cienkie plasterki rzodkiewki i posypać kiełkami słonecznika. Połączyć składniki sosu i polać po sałatce. Posypać płatkami migdałów, lekko zrumienionymi na suchej patelni. Doprawić solą przed samym podaniem.

Już głosowałeś!

Komentarze (0)

STOP HEJTOWI - PAMIĘTAJ - NIE JESTEŚ ANONIMOWY!
Jeśli zamierzasz kogoś bezpodstawnie pomówić, wiedz, że osobie pokrzywdzonej przysługuje prawo zgłoszenia tego faktu policji, której portal jest zobligowany wydać numer ip Twojego komputera: 18.223.209.98

Internauci piszący komentarze ponoszą za nie pełną odpowiedzialność karną i cywilną. Redakcja zastrzega sobie prawo do ingerowania w treść komentarzy lub ich całkowitego usuwania jeżeli: nie dotyczą one artykułu, są sprzeczne z zasadami współżycia społecznego, naruszają normy prawne lub obyczajowe.

Dodaj komentarz
Powrót do strony głównej
×

Dodaj wydarzenie

Wydarzenie zostanie opublikowane po zatwierdzeniu przez moderatora.

Dane do wiadomości redakcji
plik w formacie jpg, max 5 Mb
Zgłoszenie zostało wysłane - zostanie opublikowane po akceptacji administratora.
UWAGA: W przypadku imprez o charakterze komercyjnym zastrzegamy sobie prawo do publikacji po uzgodnieniu ze zgłaszającym opłaty za promowanie danego wydarzenia.
×

Niezbędne pliki cookie

Te pliki cookie są niezbędne do działania strony i nie można ich wyłączyć. Służą na przykład do utrzymania zawartości koszyka użytkownika. Możesz ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała te pliki cookie, ale wtedy strona nie będzie działała poprawnie. Te pliki cookie pozwalają na identyfikację np. osób zalogowanych.

Zawsze
aktywne

Analityczne pliki cookie

Te pliki cookie pozwalają liczyć wizyty i źródła ruchu. Dzięki tym plikom wiadomo, które strony są bardziej popularne i w jaki sposób poruszają się odwiedzający stronę. Wszystkie informacje gromadzone przez te pliki cookie są anonimowe.